Implementatie van de Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn
Dit project beoogt de implementatie van verschillende aanbevelingen, met als doel de zorgverleners in de eerste lijn tools aan te reiken om de kwaliteit van de zorg die in België wordt aangeboden voor de behandeling van chronische pijn te verbeteren.
Chronische pijn is een veel voorkomend probleem, met een grote negatieve impact op de kwaliteit van leven. De lijdenslast van patiënten is groot en velen lijken ontevreden over hun behandeling. Sommige zorgverleners genoten niet de basisopleiding om chronische pijn te behandelen. Er is dus een reële nood aan verbetering.
Het doel van dit project is om de gedachten van patiënten over pijn te veranderen en hen noties bij te brengen over neurobiologie en neurofysiologie aan de hand van de richtlijn over de aanpak van chronische pijn in de eerste lijn en informatie van Pain Neurophysiology Education (PNE).
Door te leren dat pijn verband houdt met structurele en functionele veranderingen in de hersenen, ontwikkelen patiënten zelf het vermogen om met pijn om te gaan.
Momenteel bestaat het project enerzijds uit multidisciplinaire opleidingen voor zorgverleners in de eerste en tweede lijn, en anderzijds uit patiënteninformatie die de arts-cursisten van de opleidingen helpt om belangrijke boodschappen over te brengen aan en consistente informatie te delen met mensen met chronische pijn.
Projectcoördinatie:
Pain in Motion (geïntegreerd in de VUB)
Contactpersoon:
Wouter Munneke (VUB)
Projectverantwoordelijken:
prof. Jo Nijs (Vrije Universiteit Brussel en Universitair Ziekenhuis Brussel), prof. Margot De Kooning (Vrije Universiteit Brussel en Universitair Ziekenhuis Brussel), prof. Christophe Demoulin (Université de Liège), Carine Morin (SSMG), Emy Kool (Domus Medica)