Deel op

De herziening van de KCE-richtlijn voor goede klinische praktijk bij laag risico bevalling uit 2010.

De laatste 10 jaar zijn er nieuwe inzichten ontstaan over onderwerpen als arbeid en bevalling. Dit leidde in meerdere landen tot aangepaste klinische praktijken en richtlijnen. Vernieuwende, op evidentie-gebaseerde goede medische praktijkvoering kunnen sterk de levenskwaliteit, de tevredenheid van ouders en perinatale uitkomsten, voor zowel de moeder als de pasgeborene, verbeteren en in veel gevallen de kosten voor het gezondheidssysteem verlagen.

Zowel het Centre d’Epidémiologie Périnatale (Cepip) als het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) vermelden dat de eerder gepubliceerde aanbevelingen (vooral met betrekking tot inductie) niet door iedereen worden opgevolgd.

In het licht van bovenstaande argumenten en van de vaststelling dat de KCE-richtlijn voor goede klinische praktijk bij laag risico bevallingen verouderd is, heeft dit project tot doel

  • de reeds bestaande aanbevelingen te herzien, met specifieke aandacht voor de beleving van patiënten.

Dit project focust daarnaast ook op:

  • Interventies om de implementeerbaarheid van de richtlijn te vergroten (rond kennis en gedrag van patiënten/zorgverleners alsook rond de organisatie van de praktijkvoering);
  • evaluatie van de toepassing van de richtlijn aan de hand van toetsingscriteria (kwaliteitsindicatoren).

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De richtlijn is ontwikkeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij laag risico bevallingen, ongeacht of deze in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of thuis plaatsvinden. Het document kan dienen als basis voor het opstellen van klinische zorgpaden, het verbeteren van de zorgkwaliteit en het ondersteunen van beslissingsondersteunende tools. Daarnaast bevordert het de harmonisatie van zorgpraktijken en biedt het waardevolle informatie aan zwangere vrouwen en hun omgeving.

De herziening is gebaseerd op een systematische en wetenschappelijke EBP-aanpak en werd op 30 juli 2024 officieel gevalideerd door Cebam. Dit waarborgt de kwaliteit en betrouwbaarheid van de aanbevelingen in de richtlijn.

Projectcoördinatie:

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Projectverantwoordelijken:

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Uitvoeringsjaar:

2021

Looptijd:

18 maanden

Betrokken beroepsgroepen:

Vroedvrouwen en alle zorgverleners die betrokken zijn bij laag risico bevallingen