Een ‘beroerte’ of ‘cerebrovasculaire aandoening’ (CVA) is een veel voorkomende aandoening. Een CVA is de voornaamste oorzaak van langdurige invaliditeit. Zestig procent van de patiënten die erdoor getroffen worden sterft of ontwikkelt letsels die leiden tot een belangrijke mate van afhankelijkheid. Veel mensen die een CVA hebben doorgemaakt, vertonen symptomen die interfereren met hun dagelijkse leven. De meest significante symptomen zijn: verlamming van de ledematen en dysesthesie, gezichtsvelddefecten en cognitieve disfunctie.
Om de aanbevelingen van de richtlijn revalidatie van een patiënt na een CVA ingang te doen vinden in de praktijk is het belangrijk om de gewenste gedragsveranderingen bij zorgverleners te ondersteunen met een solide implementatiestrategie.
Voor de start van het project werden via een stakeholdersoverleg prioritaire aanbevelingen geselecteerd. De uitvoerders van het project hebben gekozen om in te zetten op de volgende aanbeveling:
Stel specifieke revalidatiedoelen op (bv. opnieuw gaan werken) en vervolgens een plan om deze doelstellingen te halen. De doelstellingen moeten opnieuw geëvolueerd en zo nodig aangepast worden. Multidisciplinaire samenwerking is essentieel. Het revalidatieteam moet bestaan uit een arts, verpleegkundige, maatschappelijk werker, kinesitherapeut, ergotherapeut, logopedist en neuropsycholoog.
Meer informatie volgt.
Twee faculteiten van de UHasselt slaan de handen in elkaar om zo de brug te slaan tussen revalidatie- en implementatiewetenschappen, met name
UZ Leuven; Noorderhart revalidatie en MS centrum in Pelt; revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis, Campus Sint-Ursula in Herk-de-Stad, Cliniques universitaires Saint-Luc te Brussel.
2021
26 maanden
Huisartsen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, psychologen en verpleegkundigen