Optimalisering van de opvolging van laag risico zwangerschappen.
Het KCE Rapport 326A (2019) stelt dat de opvolging van zwangerschappen met laag risico momenteel niet optimaal georganiseerd is door een ongelijke verdeling van het prenatale zorgaanbod, een gebrek aan coördinatie tussen de professionals en een slechte integratie van de prenatale opvolging.
Bovendien wordt de postpartumperiode niet bij iedereen voorbereid tijdens de zwangerschap en zijn de huidige pre- en postnatale richtlijnaanbevelingen onvoldoende gekend bij de zorgverleners.
De FOD Volksgezondheid heeft in samenwerking met het Evikey-netwerk een project gelanceerd over dit onderwerp!
De opstelling van « Good practice » aanbevelingen over prenatale en postnatale zorgverlening, met bovenvermelde richtlijnen als basis, geven vroedvrouwen houvast in hun dagelijkse praktijk. De toepassing ervan draagt bij tot de kwaliteit van de zorg.
Een kwaliteitslabel honoreert een positieve evaluatie van de praktijk. De evaluatie op de toepassing van de voorwaarden en aanbevelingen vindt plaats bij aanvraag of verlenging van het label, alsook via tussentijdse steekproeven en dit zowel door zelfevaluatie als door externe controle.
Betrokken beroepsgroepen:
Vroedvrouwen, gynaecologen, huisartsen en psychologen.
Ondersteuning:
De opdracht kadert in de EBP-levenscyclus van het Evikey-netwerk. De uitvoerders kunnen rekenen op begeleiding door expertisecentra van het Evikey-netwerk tijdens de uitvoering van de opdracht.